Otvoren pogon novih tehnologija u Crvenki

Bez autora
Feb 13 2011

Predsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prof. dr Dragoslav Petrović, otvorili su 85. pogon novih tehnologija "SIGMA" u Crvenki, pogon za proizvodnju uređaja za prečišćavanje vode za piće. Poslovno-proizvodni objekat kulske firme ''SIGMA'' nalazi se u Crvenki, na površini od 5.000 kvadratnih metara dok je površina hala 1.200 kvadratnih metara. Novi pogon za proizvodnju i doziranje natrijum hipohlorita u obliku vodenog rastvora snabdeven je i laboratorijom - modelom vodovoda na kojem se vrše sva ispitivanja ovog novog proizvoda. Ukupan planirani godišnji bruto prihod preduzeća "SIGMA" je 1,5 miliona evra. Investiciona vrednost pogona iznosi 70 miliona dinara, a Vlada AP Vojvodine je preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj za realizaciju pogona izdvojila 20 miliona dinara...

Otvoren pogon novih tehnologija u CrvenkiPredsednik Vlade AP Vojvodine, dr Bojan Pajtić i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, prof. dr Dragoslav Petrović, otvorili su 85. pogon novih tehnologija "SIGMA" u Crvenki, pogon za proizvodnju uređaja za prečišćavanje vode za piće.

Poslovno-proizvodni objekat kulske firme ''SIGMA'' nalazi se u Crvenki, na površini od 5.000 kvadratnih metara dok je površina hala 1.200 kvadratnih metara. Novi pogon za proizvodnju i doziranje natrijum hipohlorita u obliku vodenog rastvora snabdeven je i laboratorijom - modelom vodovoda na kojem se vrše sva ispitivanja ovog novog proizvoda. Ukupan planirani godišnji bruto prihod preduzeća "SIGMA" je 1,5 miliona evra.

Investiciona vrednost pogona iznosi 70 miliona dinara, a Vlada AP Vojvodine je preko Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj za realizaciju pogona izdvojila 20 miliona dinara.

Realizacijom ovog pogona zaposliće se 20 radnika direktno u proizvodnji i 30 radnika kroz razne vidove kooperacije.

Sačinjen je dvadesetogodišnji program rešavanja problema pijaće vode, koji zahteva ulaganje od čak 250 miliona evra. Vlada AP Vojvodine će podržati ove projekte i već sledeća tranša Fonda za kapitalna ulaganja biće orijentisana na ovakve investicije. Otvaranjem ovakvog pogona, omogućava se da se najsavremenijom opremom domaćeg proizvođača, čiji će Vlada AP Vojvodina biti suvlasnik narednih pet godina, obezbedi deset sistema koji će biti stavljeni na raspolaganje onim mesnim zajednicama i organizacijama gde je utvrđeno da je prioritetno rešavanje problema sa vodosnabdevanjem neophodno. Ubuduće će biti sufinansirane lokalne samouprave kako bi se sačinio sistem mreža, radi svođenja mikrobiološkog zagađenja na minimum.

Kako je najavljeno, naredne nedelje biće raspisan javni poziv za nastavak programa koji podrazumevaju objedinjen nastup države i privatnog kapitala. Za ovakve programe biće izdvojeno 470 miliona dinara, a očekivana suma je oko milijardu i 500 miliona dinara, čime će biti omogućeno otvaranje između 7 i 8 hiljada novih radnih mesta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik